post-thumb

Kennis

Het belang van kennis

Het begrip “kennis” verwijst niet enkel naar het bezit van feiten of informatie, maar ook naar het vermogen om deze op een zinvolle manier te begrijpen, toe te passen en over te dragen.

Kennis is belangrijk omdat het je helpt om problemen op te lossen en geldige keuzes te maken.

Kennis is onmisbaar om kritisch te kunnen denken.

Research&Development

Research en Development (R&D) wordt uitgevoerd door:

Het meeste onderzoek in Nederland gebeurt binnen bedrijven: in 2019 € 11,8 miljard dat besteed wordt door 19.550 bedrijven.
Twee derde (€ 7,965 miljard in 2019) wordt besteed door grote bedrijven (meer dan250+medewerkers) zoals Philips, ASML, Unilever, NXP, Shell, AKZO-Nobel, Gemalto, DSM en Tom Tom.

  • 2a. Universiteiten
    Er zijn veertien grote universiteiten en vier kleinere (levensbeschouwelijke) universiteiten in Nederland.
  • 2b. UMC's
    Er zijn 7 UMC's in Nederland.
  • 2c. Hogescholen
    Bij de lectoraten aan de 36 hogescholen wordt praktijkonderzoek gedaan dat een brug wil slaan tussen wetenschappelijke kennis en de kennisinnovatie door professionals in de publieke en private sector.

NWO-instituten

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO investeert jaarlijks bijna 1 miljard euro in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, onderzoek gericht op maatschappelijke uitdagingen en in onderzoeksinfrastructuur.

Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten heeft negen eigen onderzoeksinstituten.

AMOLF is een onderzoeksinstituut in Amsterdam dat onderzoekt hoe materialen werken op de allerkleinste schaal, vaak onzichtbaar voor het blote oog. Ze kijken bijvoorbeeld naar hoe licht en materialen samenwerken om nieuwe technologieën te ontwikkelen.

AMOLF werkt vaak samen met universiteiten en bedrijven om baanbrekend onderzoek te vertalen naar technologische toepassingen,

Advanced Research Center for Nanolithography

ARCNL richt zich op fundamenteel onderzoek ter ondersteuning van de ontwikkeling van nanolithografie, een cruciale technologie voor de productie van geavanceerde computerchips

Netherlands Institute for Radio Astronomy

ASTRON is een toonaangevend onderzoeksinstituut dat zich richt op het mogelijk maken van ontdekkingen in de radioastronomie.

Dit omvat zowel astronomisch onderzoek als de ontwikkeling en exploitatie van geavanceerde radiotelescopen. ASTRON beheert en verbetert bekende observatoria zoals de Westerbork Synthese Radiotelescoop (WSRT) en LOFAR (Low Frequency Array).

Centrum Wiskunde & Informatica

Het CWI is het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland. Opgericht in 1946, richt het CWI zich op fundamenteel onderzoek en het overdragen van kennis aan de maatschappij en het bedrijfsleven. Het onderzoek is georganiseerd in 15 onderzoeksgroepen. Het instituut is gevestigd op het Amsterdam Science Park en heeft een sterke internationale reputatie.

Dutch Institute for Fundamental Energy Research

Het instituut is gericht op fundamenteel onderzoek voor duurzame energie

Het werkt samen met nationale en internationale universiteiten, bedrijven en onderzoeksprogramma’s (zoals EUROfusion, AMOLF, CWI, TU Eindhoven, TU Delft, FZ Jülich).

Differ treedt op als verbindende schakel binnen Nederland en Europa om fundamentele energieonderzoek te stimuleren.

Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Nikhef doet nationaal en internationaal fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes en astrodeeltjes.

Nikhef bestudeert de interacties, structuur en oorsprong van elementaire deeltjes en velden, met als doel fundamentele vragen te beantwoorden over het heelal.

Het is een samenwerking tussen NWO‑I en zes Nederlandse universiteiten (o.a. Amsterdam, Utrecht, Groningen) en is gevestigd in Amsterdam Science Park.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

Missie & Wetenschappelijke focus:

  • Begrip van mariene systemen: NIOZ onderzoekt de werking van de oceaan, kusten, delta’s en diepzee, van moleculen tot ecosystemen, en van korte tot lange tijdschalen.
  • Impact van klimaat & biodiversiteit: Ze bestuderen hoe menselijk handelen en klimaatverandering mariene omgevingen beïnvloeden, en identificeren mogelijke ‘kantelpunten’.
  • Duurzame oplossingen: Gericht op maatschappelijke toepassingen, zoekt NIOZ naar methoden om klimaatimpact te beperken en zekerheid, gezondheid en welzijn te bevorderen.

Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving

Het NSCR doet fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar criminaliteit en rechtshandhaving op het snijvlak van theorie, beleid en praktijk.

Netherlands Institute for Space Research

SRON ontwikkelt geavanceerde meetinstrumenten en detectietechnologie voor ruimtemissies, met het doel om zowel fundamentele kosmosvraagstukken als aardwetenschappelijke en klimaatvragen te beantwoorden

KNAW-instituten

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

De KNAW is het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland.

De KNAW heeft ca. 585 leden.
De KNAW is verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten en twee instituten die infrastructuur bieden voor onderzoek.

Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek

Het onderzoek richt zich op de ontwikkelings- en stamcelbiologie.
Het instituut heeft 24 onderzoeksgroepen die fundamenteel, multidisciplinair onderzoek verrichten op gezonde en zieke cellen, weefsels en organismen.
Het Hubrecht Instituut werkt samen met talrijke laboratoria op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
Het instituut heeft een speciaal partnerschap met het UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) en Oncode Institute.

Het instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het instituut ontsluit historische bronnen en literaire teksten voor verder analytisch en interpretatief onderzoek. Daarnaast neemt het Huygens Instituut het voortouw in het ontwikkelen van innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Het IISG bewaart en ontsluit het cultureel en historisch erfgoed van arbeids‑ en sociale bewegingen wereldwijd. Het ontstond in 1935 uit de behoefte om waardevolle – soms politiek gevoelige – archieven veilig te stellen

Het is een internationale hub waar wetenschappers terechtkunnen voor onderzoek naar sociale ongelijkheid, arbeid, migratie, milieuhistorie en globalisering.

Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde

Het Instituut verricht onderzoek naar Zuidoost-Azië en de Caraïben vanuit een interdisciplinair en comparatief perspectief.
Het onderzoek richt zich voornamelijk op de (dis)continuïteiten tussen de koloniale periode, de contemporaire geschiedenis en hedendaagse ontwikkelingen.
Ook de doorwerking van het koloniale verleden in postkoloniaal Nederland behoort tot het programma.

Het Meertens Instituut richt zich op de wetenschappelijke bestudering en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur.

Het Nederlands Herseninstituut verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Het accent ligt daarbij op hersenonderzoek en onderzoek naar het visuele systeem.

Nederlands Instituut voor Ecologie

Het Nederlands Herseninstituut verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen.
Het accent ligt daarbij op hersenonderzoek en onderzoek naar het visuele systeem.

Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Het NIOO doet fundamenteel en strategisch onderzoek naar organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen, op het land en in het water.

Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut

Het NIOD is een nationaal en internationaal expertisecentrum voor interdisciplinair onderzoek naar de geschiedenis van wereldoorlogen, grootschalig geweld en genociden, en de maatschappelijke uitwerking daarvan.
Daarnaast verzamelt, bewaart en ontsluit het NIOD archieven en collecties.

Het Westerdijk Instituut beheert een wereldvermaarde collectie van levende schimmels, gisten en bacteriën en is een expertisecentrum voor mycologie, onderzoek naar schimmels en zwammen.

Data Archiving and Networked Services

DANS is het nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata.

Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences

Het NIAS is een intellectuele vrijhaven en stimuleert interdisciplinair en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek in de sociale - en geesteswetenschappen.

gelieerd aan het KNAW

Onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving.

Planbureau's en departementale kennisorganisaties

Planbureau's zijn hoofdzakelijk gericht op beleidsondersteunend onderzoek. Ze monitoren maatschappelijke ontwikkelingen, brengen de (potentiële) consequenties van beleid in beeld en evalueren het beleid.

Centraal Planbureau

Het Centraal Planbureau (CPB) is een Nederlands onderzoeksinstituut dat sinds 1945 economische beleidsanalyses uitvoert. Het CPB opereert op het snijvlak van economische wetenschap en overheidsbeleid en richt zich op het analyseren van de gevolgen van nieuw beleid of beleidswijzigingen voor de Nederlandse economie.

Sociaal en Cultureel Planbureau

Het SCP analyseert de leefsituatie en het welzijn van de Nederlandse bevolking en voorziet de overheid van beleidsrelevante informatie over sociale en culturele vraagstukken.

Planbureau voor de Leefomgeving

Doet strategische beleidsanalyse op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het PBL draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging door het verrichten van verkenningen, analyses en evaluaties waarbij een integrale benadering vooropstaat.

Wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum

Het WODC is het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het WODC doet zelf onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek of laat dit doen door erkende instituten en universiteiten, ter ondersteuning van beleid en uitvoering.

Kennisinstituut voor Mobiiteitsbeleid

Als KiM ontsluiten we kennis voor onze opdrachtgever, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid. We dragen deze kennis ook actief uit naar buiten.

Beleidsuitvoerende kennisorganisaties

Beleidsuitvoerende kennisorganisaties ondersteunen de Rijksoverheid door taken uit te voeren die invulling geven aan een verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Het RIVM zet zich in voor een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Dit doen we op basis van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Samen met onze opdrachtgevers signaleren we welk onderzoek nodig is en voeren we dit uit. We geven advies aan de overheid, professionals en burgers en delen onze kennis. Zo ondersteunen wij de samenleving om onszelf en onze leefomgeving gezond te houden.

Nederlands Forensisch Instituut

Het NFI is een toonaangevend forensisch onderzoeksinstituut. Voor ketenpartners en opdrachtgevers voert het NFI zaakonderzoek uit, verzorgt het educatie en werkt het continu aan innovatie.

Kninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het KNMI adviseert en waarschuwt de samenleving om risico’s met een atmosferische of seismologische oorsprong terug te dringen. Daarvoor ontwikkelt het KNMI hoogwaardige kennis, verricht waarnemingen en zet die om in producten en diensten die de veiligheidsrisico’s verminderen, bijdragen aan een duurzame samenleving en economische mogelijkheden bevorderen.

Nederlands Forensisch Instituut

Het NIPV is de landelijke ondersteuningsorganisatie voor de veiligheidsregio's. Het ondersteunt de veiligheidsregio's met onderzoek, onderwijs en informatie bij: - het versterken van de brandweerzorg
- de aanpak van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Centraal Bureau voor de Statistiek

Wettelijke taak van het CBS: “het van overheidswege verrichten van statistisch onderzoek ten behoeve van praktijk, beleid en wetenschap en het openbaar maken van de op grond van zodanig onderzoek samengestelde statistieken”.

TO2-instellingen

TO2- inbstellingen ondersteunen het bedrijfsleven, de industrie en de overheid door het uitvoeren en/of faciliteren van veelal pre-competitief onderzoek en innovatie. Dat gebeurt vaak in consortia van overheden, bedrijven en kennisinstellingen.

Deltares werkt als onafhankelijk kennisinstituut aan innovatieve oplossingen op het gebied van water en ondergrond.

Dienst Landbouwkundig Onderzoek

DLO is onderdeel van Wageningen University and Research Centre en bestaat uit verscheidene in stituen zoals Alterra en Plant Research International (PRI).

Maritiem Research Instituut Nederland

Na ruim 85 jaar onderzoek blijven we onze faciliteiten, kennis en werkzaamheden verder ontwikkelen en de vraag naar ons gespecialiseerde onderzoek blijft toenemen en verbreden. Als internationaal topinstituut biedt MARIN gedegen kennis en onafhankelijk onderzoek. We combineren software, testfaciliteiten, simulatoren en waregroottemetingen om onze klanten te helpen schepen en operaties schoner, veiliger en slimmer te maken.

Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

NLR maakt lucht- en ruimtevaart duurzamer, veiliger, efficiënter en effectiever. De innovatieve oplossingen en praktische adviezen versterken de concurrentiekracht van het bedrijfsleven en dragen bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoe

De missie van TNO is het genereren van innovatieve oplossingen met aantoonbare impact voor een veilige, gezonde, duurzame en digitale maatschappij en het verdienvermogen van Nederland. Dit realiseren we door het uitvoeren van twee kerntaken (rollen): De eerste is het ondersteunen van de overheid bij het uitvoeren van (wettelijke) overheidstaken in het algemene belang. De tweede kerntaak van TNO betreft het bevorderen van het verdienvermogen van de Nederlandse economie en het vergroten van de werkgelegenheid.

Wageningen Research

Onze missie is ‘to explore the potential of nature to improve the quality of life’. Onze kennis helpt regeringen, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld om hun uitdagingen het hoofd te bieden. We bereiken synergie door onderwijs te combineren met fundamenteel en toegepast onderzoek.

Sectorgeoriënteerde stichtingen

Sectorgeoriënteerde stichtingen combineren beleidsondersteunend onderzoek met een focus op de kennisbehoefte van professionals en hun cliënten in een aantal sectoren. Die sectoren zijn gezondheidszorg, sport, cultuur en veiligheid. De stichtingen verzamelen beschikbare kennis, delen de kennis, monitoren ontwikkelingen, geven cursussen en ontwikkelen richtlijnen.

De Boekmanstichting verzamelt, analyseert en verspreidt informatie en kennis, om zo bij te dragen aan de informatiebasis onder het cultuurbeleid.

De Stichting Geonovum stelt zich ten doel om:

  • de toegankelijkheid van geo-informatie te verbeteren
  • door standaardisatie de uitwisseling van geo-informatie en de combinatie met andere soorten informatie mogelijk te maken
  • kennis te delen over de totstandkoming van de geo-informatie infrastructuur en het praktische gebruik ervan

Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken.

Het doel van het Mulier Instituut is bijdragen aan goed onderbouwd beleid, gericht op de bevordering van sport, sportief bewegen en versterking van de sportsector.

Nederlands Jeugdinstituut

Het NJi is een nationaal kenniscentrum dat actuele kennis over opgroeien verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. Wij brengen kennis onder de aandacht en helpen om die kennis toe te passen.

Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg

Het Nivel is een publieke kennisorganisatie die onderzoek doet naar de gezondheidszorg. We doen dit op het brede terrein van de eerstelijns- en ook tweedelijnszorg en we hebben hierin een nationale functie.

Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

SWOV is het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek. Het is onze missie om met kennis uit wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan een veiliger wegverkeer.

Het Trimbos-instituut is hét onafhankelijke kennisinstituut voor mentale gezondheid, het gebruik van alcohol, tabak en drugs en over gamen, digitale balans en gokken.

VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie en zet zich in om het leven van miljoenen mensen veilig(er) te maken door veilig gedrag in een veilige omgeving te stimuleren.

Als kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning werkt Vilans in verschillende projecten en programma's aan het verbeteren van de langdurige zorg.

Kennisorganisaties met een opleidingsdoelstelling

Kennisorganisaties met een opleidingsdoelstelling combineren hun beleidsondersteunend onderzoek met het geven van onderwijs. Het gaat dan om onderwijs aan (toekomstige) professionals van defensie en politie, aan diplomaten en aan mensen met andere internationaal georiënteerde functies.

Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael

Instituut Clingendael is een toonaangevend en onafhankelijk kennisinstituut op het gebied van internationale betrekkingen, gevestigd nabij Den Haag/Wassenaar. Het vervult drie belangrijke functies:
- Denktank – Clingendael Research
- Academie – Clingendael Academy
- Publiek platform & mediarol

Stichting Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek Nederlandse Defensie Academie

De belangrijkste taak van het stichtingbestuur is het bewaken van de kwaliteit en het wetenschappelijk niveau van het onderwijs en onderzoek dat de Faculteit Militaire Wetenschappen verzorgt.

Het onderzoek van SWOON wordt uitgevoerd aan de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW).

Onderzoeks- en kennisdiensten van de Politieacademie richten zich op de politiepraktijk en het politieonderwijs. De activiteiten dragen bij aan nieuwe inzichten, ontwikkeling van kennis- en onderwijsproducten en actualisering van het onderwijs.

Adviesstelsel

Het adviesstelsel van de overheid bestaat uit:

Adviescolleges adviseren de regering over wetten en regels of over het beleid. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan ministers of de Eerste en Tweede Kamer.

Er zijn 3 soorten adviescollege's:

WRR

Wetenschgappelijke raad voor het regeringsbeleid
De WRR informeert en adviseert de regering en het parlement over grote maatschappelijke vraagstukken.

SER

Sociaal Economische Raad
De SER is een adviesorgaan waarin ondernemers, werknemers en onafhankelijke deskundigen (kroonleden) samenwerken, om tot overeenstemming te komen over belangrijke sociaal-economische onderwerpen.

Sociaal en Cultureel Planbureau
Centraal Planbureau
Planbureau voor de Leefomgeving

zie: Planbureau's en departementale kennisorganisaties

Raad van State
Algemene Rekenkamer
Nationale ombudsman

ongeveer 250 onafhankelijke commissies

Vaste adviescolleges

De Ministerraad stelt vaste adviescolleges in voor onbepaalde tijd.

Adviesraad Internationale Vraagstukken

De AIV is het adviescollege voor regering en parlement op het gebied van buitenlands beleid. De AIV adviseert gevraagd en ongevraagd over internationale vraagstukken. Het betreft in het bijzonder: Europese samenwerking, mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en veiligheidsbeleid.

Raad voor het Openbaarheid Bestuur

De ROB adviseert over de inrichting en het functioneren van het openbaar bestuur, en de beleidsmatige aspecten van financiële verhoudingen tussen Rijk, gemeenten en provincies.

Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

De NVWA ziet toe op de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en bescherming van de natuur.

Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur

De raad adviseert over hoofdlijnen van beleid inzake de duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en infrastructuur.
De Rli werkt op de (fysieke) beleidsterreinen van de ministeries van IenW, EZK, LNV en BZK. Velden waarover de raad adviseert zijn:

Raad voor Cultuur

De raad adviseert over beleidskwesties en subsidieaanvragen. Meestal brengt de raad advies uit op verzoek van de minister van OCW.

Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid

De AWTI is de onafhankelijke adviesraad van de regering en het parlement op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie.

Onderwijsraad

De raad geeft advies over onderwijsbeleid en -wetgeving aan de regering en de Eerste en Tweede Kamer. De adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis en inzichten. En ze worden gevoed door kennis en ervaring uit de onderwijspraktijk en de praktijk van onderwijswetgeving en -beleid.

Raad voor Volkdgezondheid en Samenleving

Inspireert en adviseert over hoe we morgen kunnen leven & zorgen.

De advies- en kennisproducten gaan over wetgeving, beleid en strategie.

De Kiesraad staat voor een eerlijk, transparant en controleerbaar verkiezingsproces.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens is de onafhankelijke toezichthouder in Nederland die de bescherming van persoonsgegevens bevordert en bewaakt.

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad is een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad met als wettelijke taak regering en parlement te adviseren op het brede terrein van de volksgezondheid en gezondheidszorg.

Raad voor Dierenaangelegenheden

De RDA adviseert de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over multidisciplinaire vraagstukken op het gebied van dierenwelzijn, inclusief diergezondheid en ethische vraagstukken.

Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming

De RSJ ziet toe op een humane en rechtvaardige toepassing van sancties en jeugdbeschermingsmaatregelen.

Overige kennisorganisaties

Het Rathenau Instituut heeft kennisorganisaties in beeld gebracht die hun kennis verkrijgen uit wetenschappelijk onderzoek. Er zijn ook veel kennisorganisaties die hun kennis op een andere manier hebben verkregen.

Het Louis Bolk Instituut is het kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid.

Actueel Hoogtebestand Nederland

AHN is een meerjarenprogramma en een samenwerking tussen de waterschappen, Provincies en Rijkswaterstaat met als doel het vervaardigen van een digitaal hoogtebestand van Nederland.

Publieke Dienstverlening Op de Kaart.

Bij PDOK vind je open datasets van de overheid met actuele geo-informatie. Deze datasets zijn benaderbaar via geo webservices en beschikbaar als downloads. Daarnaast vind je hier inspirerende cases over de mogelijkheden van deze geo datasets.

Vrij zijn om te genieten van seksualiteit en relaties draagt bij tot ieders geluk, dat is waar Rutgers voor staat. Rutgers is het toonaangevende Nederlandse expertisecentrum voor seksualiteit. We werken zowel nationaal als internationaal. Samen met onze partners werken we aan verbetering van seksuele rechten, toegang tot voorlichting en informatie over seksualiteit, toegang tot anticonceptie en veilige abortussen en preventie van seksueel geweld. Dit doen we op verschillende manieren.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfoed

Is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister. De Rijksdienst voert wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie samen met de dienst ontwikkelt.

Nederlandse Instituut voor Kunsgeschiedenis

Maakt kennis, onderzoek en informatie over de kunst van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Beheert, behoudt, onderzoekt, presenteert en publiceert kunsthistorische kennis en informatie voor musea, wetenschap en publiek.

Kennis Instituut voor Waterbeheer

KWR genereert kennis om de watersector in staat te stellen water-wise te opereren in onze verstedelijkte samenleving.
De basis van het onderzoek bij KWR vormt het Bedrijfstakonderzoek (BTO) van de drinkwaterbedrijven.

Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen

ZonMw is verantwoordelijk voor het financieren van gezondheidsonderzoek en het stimuleren van zorginnovatie. Het werkt in opdracht van onder andere het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

Koninklijk Instituut voor de Tropen

KIT combineert wetenschap en opleiding met praktisch advies en interculturele samenwerking, gericht op SDG-gerichte maatschappelijke verbeteringen. Tegelijkertijd exploiteert het een prachtige locatie voor events waarvan de opbrengsten terugvloeien in haar missie voor duurzame ontwikkeling.

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

LKCA zet zich in om culturele en creatieve ontwikkeling voor iedereen mogelijk te maken, ongeacht culturele achtergrond, gender, beperking, seksuele oriëntatie, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau of leeftijd. We opereren daarbij in verschillende domeinen: cultuur, onderwijs, zorg, welzijn, wetenschap.

Universiteit van Nedrland

Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

NEMO Kennislink volgt wetenschappers in hun zoektocht naar antwoorden op grote en kleine vragen en vertelt daarover op een toegankelijke manier.

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

draagt bij aan het vormen van een geïnformeerde mening door een helder en compleet overzicht te bieden van de huidige stand van zaken, de ontwikkelingen en toekomstperspectieven binnen gezondheid, natuur en milieu en de g evolgen hiervan voor de maatschappij.

ScienceGuide is het podium dat iedereen in het hoger onderwijs, de wetenschap en de kennissector verbindt. Het is de plaats voor nieuws, onderzoek en opinie.

Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen

sinds: 1752

tussen wetenschap en samenleving.

Prijzen vormen van oudsher de core business van de Maatschappij. Jaarlijks worden circa 140 prijzen uitgereikt.

Beheer drie stichtingen:

  • Stichting Jan Brouwer Fonds
  • Dr. Saal van Zwanenberg Stichting
  • Stichting Eizenga-Van Oosten Fonds

Beheer zes fondsen:

  • Pieter Langerhuizen Lambertuszoon Fonds
  • Fonds Van der Knaap
  • Dr. W.J.E. Voet Fonds
  • Mr. J.C. Baak Fonds
  • Wim Drees Fonds
  • Schouhamer Immink Fonds

Stichting Avond van Wetenschap & Maatschappij

sinds: 2000

doel: het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen, door te laten zien waar en op welke manier wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast in het leven van alledag.

Op de Avond van de Wetenschap & Samenleving wordt een Erelezing gehouden en wordt een W&M-rede uitgesproken.
Traditiegetrouw worden twee prijzen uitgereikt: de Huibregtsenprijs en de Irispenning.

Nederlandse Sportraad

Is een onafhankelijk adviesorgaan dat zich richt op het versterken van de betekenis van sport voor de samenleving en op het vergroten van het rendement van sportevenementen, inclusief het ontwikkelen van een aansprekende evenementenagenda.

Nederlandse Vodingsstoffenbestand

Het NEVO bevat gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen

Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting

Het Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Wij gaan voor een Nederland zonder geldproblemen.

Het Voedingscentrum biedt consumenten en professionals wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.

Nationaal ICT-Instituut in de Zorg

Nictiz ontwikkelt en beheert standaarden die digitale informatievoorziening mogelijk maken en die ervoor zorgen dat je gezondheidsinformatie eenduidig kunt vastleggen en uitwisselen.

Nationaal Metrologisch Instituut

VSL beheert en ontwikkelt primaire meetstandaarden en primaire referentiematerialen. Deze meetstandaarden zijn de eerste schakel in de betrouwbaarheid van elke meting in onder meer wetenschap, industrie en eerlijke handel.

Huis voor democratie en rechtstaat

ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en de Europese Unie.

Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer

STOWA is het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders (veelal de waterschappen) in Nederland. STOWA ontwikkelt, vergaart, verspreidt en implementeert toegepaste kennis die de waterbeheerders nodig hebben om de opgaven waar zij in hun werk voor staan, goed uit te voeren.

Het PON & Telos is een sociale kennisonderneming en adviseert initiatiefnemers, beleidsmakers en bestuurders van vooral lokale en regionale overheden in Nederland, maar ook voor corporaties, banken, zorg- en welzijnsinstellingen, fondsen en maatschappelijke organisaties.

Het landelijk expertisecentrum Pharos draagt bij aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen.