Over gewicht: een onderwerp waar je niet over uitgesproken raakt
De voedselindustrie heeft meer invloed op ons gewicht dan onze wilskracht.
Eigen schuld?
In strikte zin klopt dit: Overgewicht ontstaat als energie-inname structureel groter is dan energieverbruik. Maar dat zegt nog niets over waarom iemand te veel eet of te weinig verbrandt.
Er zijn meerdere oorzaken voor overgewicht
- Te veel calorie-inname (grote porties, veel bewerkt voedsel, frisdrank, snacks)
- Te weinig lichamelijke activiteit (zittend werk, weinig beweging)
- Slaaptekort (verstoort hormonen die honger en verzadiging regelen)
- Stress en emotie-eten
- Onregelmatige eetpatronen
- Erfelijke aanleg: sommige mensen hebben een genetische neiging om sneller vet op te slaan.
- Stofwisseling: verschillen in basaal metabolisme (energieverbruik in rust).
- Hormonale invloeden: o.a. leptine-, insuline-, en schildklierhormonen.
- Leeftijd: met ouder worden vertraagt de stofwisseling.
- Medicijngebruik (bijv. antidepressiva, corticosteroïden, antipsychotica).
- Ziekten zoals hypothyreoïdie, PCOS, of Cushing-syndroom.
- Slaapapneu en andere aandoeningen die energieverbruik beïnvloeden.
- Voedselaanbod: overal goedkoop, calorierijk eten beschikbaar.
- Marketing en reclame: vooral gericht op kinderen.
- Stedelijke omgeving: weinig ruimte of gelegenheid voor beweging.
- Sociaal-economische status: gezonder eten is vaak duurder of minder bereikbaar.
- Culturele eetgewoonten en tradities.
- Zelfbeeld en motivatie: invloed op eet- en beweeggedrag.
- Opgroeien in gezin met ongezonde leefstijl.
Top 10 mythes over het metabolisme
Feit: De meeste mensen met overgewicht hebben juist een hoger rustmetabolisme omdat een groter lichaam meer energie verbruikt. Echte trage stofwisseling is zelden en meestal gerelateerd aan medische aandoeningen zoals hypothyreoïdie.
Feit: Er bestaat geen wondervoedsel dat je metabolisme structureel en betekenisvol versnelt. Stoffen zoals cafeïne of capsaïcine verhogen het energieverbruik minimaal (meestal <5%) en hebben zonder energiebalansaanpassing weinig effect op gewichtsverlies.
Feit: Het metabolisme vertraagt niet merkbaar door het overslaan van één maaltijd. Het idee van elke 2–3 uur eten om het metabolisme te boosten is grotendeels een mythe; wat telt is de totale calorie-inname over de dag.
Feit: Bij langdurig extreem caloriebeperking kan adaptieve thermogenese optreden, waardoor het lichaam zuiniger wordt met energie. Dit effect is echter beperkt en grotendeels omkeerbaar wanneer normale voeding hervat wordt.
Feit: Genen beïnvloeden metabolisme (gedeeltelijk), maar omgevingsfactoren, leeftijd, spiermassa, slaap en dieet spelen ook grote rollen. Genetica bepaalt aanleg, niet absolute onvermijdelijkheid.
Feit: Spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel, maar het effect is bescheidener dan vaak gedacht. Ongeveer 1 kg spier verbruikt ~13 kcal/dag in rust; het draagt dus, samen met activiteit, bij aan een hoger totaalverbruik maar is geen snelle oplossing op zichzelf.
Feit: Recente studies tonen aan dat gemiddeld energieverbruik stabiel blijft tussen ongeveer 20 en 60 jaar. Gewichtstoename in die leeftijdsfase komt vaker door leefstijlveranderingen dan door een plotselinge daling van het metabolisme.
Feit: Er is geen metabolisme dat zó snel is dat het onbeperkt calorieën compenseert. Vaak eten mensen met een (relatief) snel metabolisme simpelweg minder of hebben ze andere gedrags- of genetische kenmerken die gewicht beïnvloeden.
Feit: Tijdstip van eten heeft weinig invloed op de basisstofwisseling; het totale caloriënbalans over de dag is bepalender. Wel kunnen nachtelijke eetpatronen en verstoorde slaap ritmes hormonen beïnvloeden en daarmee het eetgedrag.
Feit: Geen supplement of detoxproduct versnelt je stofwisseling op een betekenisvolle en duurzame manier. Veelbelovende claims berusten vaak op tijdelijke effecten (vochtverlies, cafeïne) of gebrekkige studies.
De ene calorie is de andere niet
Eiwit heeft een caloriebeschikbaarheid van 70%, van elke 100 kcal die in de bloedbaan terecht komt kunnen we maar 70 gebruiken.
Vet heeft een caloriebeschikbaarheid van 98%, koolhydraten tussen 90 en 95%.
Een calorie eiwit geeft een voller gevoel dan een calorie vet of koolhydraten.
Intuitief eten
Klaar met diëten?
Ga Intuitief eten volgens de Amerikaanse diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch.
Dit zijn de uitgangspunten:
- Stop met diëten
- Niets is verboden
- Luister naar je lichaam
- Wees mild voor jezelf
Meer leren over Kritisch Denken?
Bekijk ook andere kritische geluiden in ons Blog