post-thumb

SDO 2050

Advies over Demografische Ontwikkelingen

In 2022 werd een staatscommissie ingesteld met als taak advies te geven over de maatschappelijke gevolgen van demografische veranderingen, met name vergrijzing en migratie, met een horizon tot ten minste 2050.

Het vermogen om zo ver vooruit te kijken is echter beperkt, wat vragen oproept over de effectiviteit van dergelijke langetermijnvoorspellingen. In plaats van uitsluitend uit te gaan van bevolkingsgroei, zou juist aandacht moeten worden besteed aan een duurzaam evenwicht binnen een reeds dichtbevolkt land.

Een gemiste kans in de analyse is het gebrek aan aandacht voor kunstmatige intelligentie (AI), terwijl dit juist een c ruciale factor is voor de toekomst. Dit geldt zowel voor taalmodellen als voor fysieke AI-toepassingen.

Europa zou zich minder moeten richten op regelgeving en bureaucratie en juist vol moeten inzetten op innovatie, met name op AI. Dit is essentieel om wereldwijd toonaangevend te worden en onafhankelijk te blijven van buitenlandse technologieƫn.

Om deze doelen te bereiken, moeten nog enkele structurele uitdagingen worden aangepakt, zoals het verbeteren van het investeringsklimaat. Een gemeenschappelijke financiƫle markt binnen Europa is daarbij noodzakelijk.


stabiele bevolking